Kanada – Ett välfungerande land

När man nämner Kanada är det många som drar blickarna bort mot att de är USA:s snälla och relativt tysta lillebror i norr. Tittar vi närmare på Kanada ser vi däremot att de har ett väldigt väl fungerande välfärdssystem och många smarta lösningar som många andra länder har problem med.

Om vi ska dra en parallell mellan hur Sverige och Kanada är så finns det ett väldigt svenskt ord att säga: lagom. Kanada är kända för att ofta inte ställa sig på sina extrema kanter, oavsett vilket håll det lutar åt ute i världen. Detta gäller även när det kommer till hur spel på casino är regalerat inom Kanada.

Vad säger Kanadas lagar om spel?

Även här kan vi se en väldigt väl utarbetad struktur som främjar det legala spelandet till en viss grad, för att försöka försäkra sig om att invånarna inte tar det steget längre. Som många andra länder så är Kanada uppdelat i olika provinser och territorium och alla har olika sätt att se på spelandet som sker i just deras område. Nedan kommer vi lista de olika provinserna och hur spelandet ser ut där.

  • Ontario – Den mest befolkade delen av Kanada. Här spelar en stor del av befolkningen och hela 83% uppgav att de har spelat på något spel under det senaste kalenderåret.
  • Quebec – Denna fransktalande provins har sett en stadig tillväxt när det kommer till spelande.
  • Nova Scotia – Den näst minsta provinsen i Kanada sett till area. Även här spelar en stor majoritet, hela 87% uppgav att de spelat något spel det senaste året.
  • New Brunswick – Detta lågbefolkade område finns det inte mycket att säga om, förutom att de har tillgång till en uppsjö av lagliga sätt att spela.
  • Manitoba – Har sedan 2014, då Liquor and Gaming Authority of Manitoba uppkom, tillgång till lagligt spel, även om utbudet är smalt.
  • British Colombia – I över 3 årtionden har invånarna kunnat spela på lagligt sätt och är på ständig tillväxt.
  • Prince Edward Island – Denna samling av 232 öar är den minsta provinsen i Kanada. Här finns många typer av spel att spela på, även om det är minst aktivitet i detta område.
  • Newfoundland and Labrador – Denna provins erbjuder mest spelmöjligheter av alla provinser. Kanadas egna lilla Las Vegas.
  • Saskatchewan – Denna provinsens invånare spenderar mest pengar per hushåll på olika former utav spel.
  • Alberta – Den mest befolkade provinsen av alla och har en lång tradition gällande sport och spel. Alberta får 4% av sin totala inkomst genom just spelandet medan hälften av dessa pengar kom från de med spelberoende. Detta gör att denna provinsen är den som ligger sämst till när det kommer till att se över problemen.

Finns saker att jobba på

Även om Kanada har kommit en lång väg när det gäller att kontrollera spelberoendet hos sina invånare finns det fortfarande jobb att utföra. Så även om de står som en pelare för andra nationer att blicka till gällande lagar om spel så har de fortfarande en bit att vandra innan det blir fulländat.