Politiker och partier på Youtube

Sociala medier och andra internetbaserade plattformar har fått en väldigt stor betydelse för politiker och partier. Nu för tiden så kommer man närmare sina väljare och en kontakt är bara några sekunder bort. Det går till exempel att få kontakt med partiledaren Annie Lööf via Twitter. På någon sekund så kan du få ett personligt svar på din fråga. Före Twitter och andra sociala medier så var politikerna och deras arbete ganska långt bort från allmänheten, men nu kan man nästan följa arbetet i realtid och läsa uppdateringar och dagsaktuella åsikter.

Även vårt tv-tittande har förändrats kraftigt under en tio års period. Vi ser inte på tv lika mycket som tidigare och den nya unga generationen ser inte alls på tv. Man konsumerar all sin media på datorn och internet i stället. Youtube är en plattform som många använder, både för att ladda upp eget material på men även för att titta på nyheter, program och underhållning. Nu har svenska partier och politiker förstått att man måste finnas där väljarna är, på Youtube som ett exempel. Här kommer en lista med X politiska partier som finns på Youtube och hur man arbetar med sin kanal.

Centerpartiet på Youtube

Centern med Annie Lööf i spetsen har tagit sociala medier och kontakten med väljarna på allvar. Som vi nämnde i inledningen så finns hon på Twitter och om man har tur kan man få direktkontakt med henne. På Youtube finns Centerpartiets egen kanal där man lägger ut videoklipp från väljare och från partiet. Det är små valförberedande klipp som blandas med långa tal och berättelser. Man uppdaterar flera gånger i veckan och ibland flera gånger per dag.

Besök Centerpartiet på Youtube här https://www.youtube.com/user/centerpartiet/videos

Socialdemokraterna på Youtube

Rent allmänt så är innehållet på Socialdemokraternas kanal bra och det finns många intressanta videoklipp att titta på. Det är dock lite glest mellan uppdateringarna. De senaste två veckorna har det kommit ut fyra klipp. Sedan har det varit någon uppdatering per månad. Betydligt sämre än Centerpartiet.

Vill du kolla in Socialdemokraternas kanal kan du göra det här https://www.youtube.com/user/socialdemokraterna/videos

Miljöpartiet på Youtube

Miljöpartiet är kanske sämst i denna jämförelse och uppdaterar inte mer än någon gång i veckan. Man har inte alls trappat upp som andra partier har gjort, det är mer än en månad sedan någonting kom ut på kanalen. Kanalens innehåll består i huvudsak av korta informationsklipp på någon minut. Det finns inga lägre tal eller diskussioner att lyssna på.

Här är länken till Miljöpartiets kanal https://www.youtube.com/user/miljopartiet/videos

Nya Moderaterna på Youtube

Moderaterna vet hur man ska göra och väljer att trappa upp sin valkampanj på nätet. Det finns flera uppdaterade videoklipp som man kan kolla på. Det senaste klippet är hämtat från Moderaternas upptakt inför valet i september 2014. Där har Fredrik Reinfeldt en pressträff och diskuterar Moderaternas valupptakt. Filmerna är en bra blandning av information, möten med väljare och flera politiska tal och diskussioner. Man har även teckentolkat flera videoklipp med information om deras framtidsplaner om man får fortsätta att sitta kvar vid makten. Ett stort plus för det!

Nya Moderaterna hittar du här https://www.youtube.com/user/moderaterna/videos