Vad är ABF och ABF Live

ABF står för Arbetarnas Bildningsförbund och man bildades 1912 på Brunnsvik folkhögskola. Det var personer från Järnvägsmannaförbundet, Kooperativa förbundet, landsorganisationen i Sverige, Socialdemokraterna, Socialdemokratiska ungdomsförbundet, Stockholms Arbetarbiblioteksförbund och Typografförbundet som gick ihop. Den man som startade upp allt var Rickard Sandler, en folkhögskollärare från Torsåker som blev stadsminister, utrikesminister och finansminister.

ABF är ett studieförbund som består av 59 medlemsorganisationer och 54 organisationer. Runt om i landet så finner man olika avdelningar med ABF och där kan man delta i kurser, studiecirklar, föreläsningar och andra arrangemang.

Själva iden med ABF är att individer ska ha möjlighet att förverkliga sina drömmar och få en plattform att utvecklas på och lära sig om viktiga samhällsfrågor. Med ett fritt kunskapssökande ska vår värld bli bättre när fler blir utbildade och får mer kunskap och förståelse. En av deras stora utmaningar är att motverka klassamhället. Så här skriver man på sin hemsida:

”Sverige är ett klassamhälle. Många traditionella klass- och könsskillnader lever kvar när det gäller inkomster, utbildningsnivå, hälsa, social trygghet, makt och inflytande i samhället och arbetslivet. Under de senaste decennierna har klyftorna återigen ökat på flera av dessa områden.”

Det är många människor som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden och den välfärd som vi har i Sverige. ABF arbetar för att ge tillbaka till alla som saknar chansen och erbjuda dem utbildning. Det är en av deras stora utmaningar som man arbetar med.

Det är hela 750 000 personer i Sverige som deltar i ABFs studieverksamhet. 2013 hade man totalt 8000 studietimmar per dag. Det finns 32 000 personer som jobbar med detta hos ABF men även flera andra frivilliga som hjälper till på sin fritid.

Hos ABF kan du hitta kurser och studiecirklar inom dessa områden:

Dans, teater, scenkonst
Data, IT, mobil
Design, inredning, trädgård
Ekonomi, företag, juridik
Fordon och trafik
Foto, film, media
Föreningskunskap, styrelsearbete
Historia, släktforskning
Hälsa, vård, livsstil
Konst, måleri, teckning
Konsthantverk, handarbete, slöjd
Litteratur, svenska, retorik
Mat och dryck
Matematik, teknik, naturvetenskap
Miljö, natur, djur
Musik, sång, kör
Religion, psykologi, pedagogik
Resor, landskap, länder
Samhälle, politik, fackligt
Sjöliv, jakt och fiske
Språk

Som ni ser finns det mycket att välja på. Mer information om kurser och studiecirklar på din ort finns hos din lokala ABF-organisation.

 

ABF Live (ABF Play)

ABF Play är en samlingsplats med videoklipp som man lägger ut tillsammans med alla avdelningar i Sverige. Här är sidans länk: ABF PLAY 

Där kan man se bland annat hur man jobbar hos ABF, hur kurser och studiecirklar ser ut. Det är elever som lägger ut projektarbeten och det finns även annan information som är relaterad till arbetet med ABF. En live-avdelning finns också där man kan kika på sändningar i realtid. Där streamar man innehållet ut på webbplatsen. Perfekt om man inte kan närvara på ett arrangemang osv. Sidan är dock lite svårnavigerad och strukturerad på ett sätt som inte gör det så enkelt att hitta videoklipp och information. Dessutom är den på engelska vilket försvårar det hela ytterligare. Det är synd men vi hoppas på att det blir bättre snart.