Våra svenska partier

Här kommer lite information och historia om de partier som idag sitter i riksdagen. Dessa listas utan inbördes ordning. I slutet kan man också se statistik från valet 2010.

Moderaterna

Vi tar nog moderaterna först eftersom det är partiet som har mandat i riksdagen. Moderaterna är ett liberalkonservativt politiskt parti som leds av Fredrik Reinfeldt. Innan Fredrik så var Bo Lundgren och Carl Bildt partiledare för Moderaterna. I och med valet 2006 där Moderaterna vann så inledde man ett stort samarbete mellan de borgerliga partierna, detta kallades för Allians för Sverige.

Socialdemokraterna

Detta parti kommer från den solidariska arbetarrörelsen och det genomsyrar också deras politik. Socialdemokraterna har suttit vid makten nästan hela tider sedan 1931. Stefan Löfven är nuvarande partiordförande. Tidigare personer som har lett Socialdemokraterna har hamnat i blåsväder. Mona Sahlin efterträdde Göran Persson men avgick sedan 2011 och då kom Håkan Juholt in som partiledare. Han hamnade dock i strålkastarljuset på grund av att ha tagit emot en felaktig ersättning för boende i Stockholm.

Vänsterpartiet

Ett socialistiskt parti med Jonas Sjöstedt som partiledare. Vänsterpartiet anser att marxistiska och feministiska grundpelare är viktiga för sin politik.

Sverigedemokraterna

2010 kom Sverigedemokraterna med i riksdagen efter valet. Man hade fått 5,7 procent av rösterna vilket gav dem 20 av 349 mandat. Grundarna av partiet hade rötter i rasistiska och nazistiska organisationer. Denna stämpel försöker partiet att tvätta bort genom att rensa inom partiet och sätta upp nya regler men deras stora fråga är fortfarande att minska invandringen i Sverige. Partiledare för Sverigedemokraterna är Jimmie Åkesson.

Miljöpartiet

Miljöpartiet har en ideologi där man förespråkar ett ekologiskt hållbart samhälle. Man säger att partiets ideologi består av tre solidariska tankar. Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med kommande generationer, solidaritet med världens alla människor. Partiledare, eller språkrör är Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett kristdemokratiskt parti i Sverige. Partiet startade för att minska ner den kritik som uppstod mot kristendomen, samt etik och moral i Sverige. De områden som Kristdemokraterna vill arbeta är främst familjepolitiken, äldreomsorgen och företagspolitiken. Nu är Göran Hägglund partiordförande och Kristdemokraterna ingår i Allians för Sverige med bland andra Moderaterna.

Folkpartiet

Folkpartiet är ett liberalt parti och ingår också i den borgliga alliansen. Partiet arbetar för en fri marknad med så lite inblandning av staten som möjligt. Jan Björklund är nuvarande partiledare sedan 2007.

Centerpartiet

Centerpartiet ingår också i den borgliga alliansen och är ett liberalt parti samt en kandidat i Svenska Kyrkan. Deras huvudfrågor berör jobb och företagande, landsbygd och decentralisering, välfärd samt miljö. Centerpartiet kommer från bonderörelsen och slog sig sedan samman med Jordbrukarnas Riksförbund och bildade ett självständigt parti. Partiledare för Centerpartiet är Annie Lööf.

I det senaste valet (2010) blev röstfördelningen så här. Beräknat i procent.

Moderaterna – 30,06 %

Centerpartiet – 6, 56 %

Folkpartiet – 7,06 %

Kristdemokraterna – 5,60 %

Socialdemokraterna – 30,66 %

Vänsterpartiet – 5,60 %

Miljöpartiet – 7,34 %

Sverigedemokraterna – 5,70 %

Källa: http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/

Artikeln är skriven under 2014 innan valet i september. Sammanställningen av partierna i riksdagen kan se annorlunda ut.