En ledramp som tillverkas i Norden

Det är väl egentligen inte så konstigt att de flesta produktioner, oavsett segment, flyttats utanför Europas gränser. Rättare sagt till Asien. Med lägre materialkostnader, mindre produktionskostnader och med en fabrikskapacitet att fullkomligt spotta ut produkter så är det fullt förståeligt att stora företag väljer att lägga sina kulor just där. Med detta sagt kan jag dock inte komma att sörja över det faktum att Norden numera till största del urholkats på (materiell) produktion som syftar till lansering globalt. Men än finns det hopp.

Det var i förra veckan jag beställde en ledramp till bilen som överraskade mig väldigt positivt. Rampens namn hade inte bara en väldigt skandinavisk känsla (Nordic Lights), utan jag såg dessutom till min förvåning att den faktiskt var tillverkad i Finland. Ännu har vi nordbor lite kvar att ge ut på den världsomfattande marknaden och det kändes bra i kropp och själ att produktionen faktiskt skett i grannlandet.

När det kommer till kvalitén så törs jag säga att jag blev mer än överraskad av denna ramp som jag handlade från Ljusgiganten.se, en butik som nischat sig mot extraljus och fordonsbelysning. Detta var min första led ramp till Volvon då jag tidigare endast använt mig av bilens originallyktor. Men som namnet på lampan skvallrar om så verkar den vara framtagen med det nordiska klimatet (och mörket) i åtanke. Jag kände att ljusbilden både gav en ordentlig bredd och längd utan att för den delen blända mig när jag exempelvis kör förbi skyltar och liknande (vilket jag läst om är ett vanligt fenomen). Det ligger också någonting i att veta att just produktionen av dessa ramper fått ta sin tid och att de material som använts är av äkta vara. En känsla av genuinitet infinner sig och i detta, i kombination med rampens prestation, ger ett helhetsintryck av att vi i norden helt enkelt gör det lite bättre.